Sulík: Strana Smer svojimi rozhodnutiami prispieva k nezamestnanosti

25.01.2013 Bratislava

Bratislava 25. januára (TASR) – Vládna strana Smer-SD Roberta Fica podľa predsedu opozičnej SaS Richarda Sulíka svojimi opatreniami systematicky prispieva k zhoršovaniu podnikateľského prostredia, čo sa následne premieta do znižovania zamestnanosti, respektíve zvyšovania nezamestnanosti.

"Keď je podnikateľské prostredie zlé, tak zamestnávatelia nie že nebudú tvoriť pracovné miesta, ale práve naopak, budú pracovné miesta škrtať. Problémom je nielen množstvo zlých rozhodnutí, ale veľakrát aj kombinácia zlých rozhodnutí, ktoré sú doslova smrteľným kokteilom pre ekonomiku. Trvalo to len pár týždňov, 2 alebo 3 mesiace, a prvé výsledky sa dostavujú. Máme nezamestnanosť takmer 15 % a bohužiaľ musím konštatovať, že bude ďalej rásť. Je to spôsobené zlými neodbornými rozhodnutiami strany Smer-SD," uviedol na dnešnej tlačovej konferencii Sulík.

Príkladmi toho, ako štát v súčasnosti trestá aktivitu občanov, zvyšuje nezamestnanosť, respektíve vyháňa ľudí do oblasti čiernej práce, sú podľa poslanca Národnej rady (NR) SR za SaS Jozefa Mihála mladé rodiny – konkrétne ženy na rodičovskej dovolenke. "Štát platí dôchodkové poistenie za matky, ktoré vychovávajú dieťa a sú na rodičovskej dovolenke zo základu 471 eur.

Po novom roku, ak takéto mamičky počas rodičovskej dovolenky budú pracovať na dohodu, tak štát za ne prestáva platiť dôchodkové poistenie, čo pre nich znamená nižší dôchodok v budúcnosti. Ak sú sporiteľkami v 2. pilieri, tak priamo na svojom dôchodkovom účte budú vidieť, že im bude pribúdať menšia suma," upozornil exminister práce.

Druhým príkladom zlých rozhodnutí vlády je zdravotné poistenie mamičiek. "Štát platí zdravotné poistenie za matky, ktoré sú na rodičovskej dovolenke a nepracujú. Novinkou od roku 2013 je to, že štát za poistencov štátu platí len v prípade, ak nemajú vlastný ročný príjem vyšší ako 2918 eur. Ak teda nejaká mamička počas rodičovskej dovolenky bude pracovať, napríklad na dohodu, a zarobí v súčte viac ako 2918 eur za rok, tak štát za ňu nebude platiť zdravotné poistenie. V čase keď nebude pracovať na dohodu si bude musieť doplatiť zdravotné poistenie ako samoplatiteľka v sume 55 eur mesačne. Takýmto spôsobom štát trestá pracujúce mamičky," dodal Mihál s tým, že liberáli na nadchádzajúcu schôdzu parlamentu predkladajú legislatívne návrhy, ktoré majú túto situáciu vyriešiť.
 

Vyberte región